piątek, 13 grudnia 2013

Serek wiejski inaczej

Jeżeli znudził Wam się zwykły serek wiejski, to proponuję taką wersję. Czuć wyrazisty smak kakao i można podać z czym się tylko żywnie podoba - ja podałam z serkiem homogenizowanym, miodem, lnem i ostropestem. A do tego świetnie wygląda :)



Skład (na 1 porcję):
  • opakowanie serka wiejskiego 200g - najlepiej takiego, który ma dużo serwatki*;
  • łyżka kakao;
  • ok kopiastej łyżeczki żelatyny**.
Sposób przygotowania:
  • Serwatkę oddzielić od ziarnistej części serka - najlepiej przez sitko.
  • Do serwatki dodać kakao oraz rozprowadzić żelatynę.
  • Serwatkę zagotować, wymieszać z ziarnistą częścią serka i przelać do miseczki.
  • Miseczkę odstawić do lodówki do całkowitego ścięcia serka wiejskiego.
* jeżeli w serku jest mało serwatki, to można ją zastąpić mlekiem - ok 1/4 szklanki.
** ilość zależy od preferowanej konsystencji. Przy jednej łyżeczce jest dość luźna konsystencja, ale się trzyma, no i smak żelatyny nie jest za mocno wyczuwalny. 

2 komentarze:

  1. ooo, piekłam już serniczek z wiejskiego, ale wersji na zimno nie próbowałam, super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kakao bez cukru czy takie zwykłe słodkie?

    OdpowiedzUsuń