Jeżeli znudził Wam się zwykły serek wiejski, to proponuję taką wersję. Czuć wyrazisty smak kakao i można podać z czym się tylko żywnie podoba - ja podałam z serkiem homogenizowanym, miodem, lnem i ostropestem. A do tego świetnie wygląda :)
Skład (na 1 porcję):
- opakowanie serka wiejskiego 200g - najlepiej takiego, który ma dużo serwatki*;
- łyżka kakao;
- ok kopiastej łyżeczki żelatyny**.
Sposób przygotowania:
- Serwatkę oddzielić od ziarnistej części serka - najlepiej przez sitko.
- Do serwatki dodać kakao oraz rozprowadzić żelatynę.
- Serwatkę zagotować, wymieszać z ziarnistą częścią serka i przelać do miseczki.
- Miseczkę odstawić do lodówki do całkowitego ścięcia serka wiejskiego.
* jeżeli w serku jest mało serwatki, to można ją zastąpić mlekiem - ok 1/4 szklanki.
** ilość zależy od preferowanej konsystencji. Przy jednej łyżeczce jest dość luźna konsystencja, ale się trzyma, no i smak żelatyny nie jest za mocno wyczuwalny.
ooo, piekłam już serniczek z wiejskiego, ale wersji na zimno nie próbowałam, super :)
OdpowiedzUsuńKakao bez cukru czy takie zwykłe słodkie?
OdpowiedzUsuń