sobota, 7 grudnia 2013

Dietetyczna bułka z opiekacza

Zrobiłam sobie długi weekend i do środy jestem u siebie w domu. Zazwyczaj tutaj rezygnuję ze swoich nawyków żywieniowych i się obżeram (no bo darmowe jedzenie i w wszędzie rzeczy, które mogę jeść itd.). Teraz jestem zmotywowana i trzymam się swojego ;) Brat naśmiewa się z tego jak zumbuję, a razem z mamą kradną mi część śniadania lub kolacji, bo śmiesznie wygląda i chcą spróbować. Przykładem jest ta bułeczka, no bo jak to - tost z opiekacza bez żadnego sera i chleba? Można? Pewnie, że można :)



Skład (na 2 trójkąty):
  • jajko - osobno białko i żółtko;
  • 3 łyżki otrębów;
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • łyżka musztardy - u mnie sarepska;
  • mały ogórek kiszony;
  • 4 małe plastry pieczonej piersi indyka (ew polędwicy etc)
  • mały kawałek papryki;
  • ćwierć cebuli;
  • ząbek czosnku;
  • odrobina oliwy;
Sposób przygotowania:
  • Białko ubić na sztywno. 
  • Do białka dodać skrobię i miksować. Białko przestanie być puszyste, straci swoją objętość i zrobi się zbite, ale tak ma być.
  • Do masy dać żółtko i musztardę. Wymieszać porządnie i dodać otręby.
  • Paprykę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać a pierś indyka pokroić w paseczki. Dodać do masy.
  • Porządnie rozgrzać opiekacz i delikatnie natłuścić oliwą. Masę "wylać" na jeden kwadrat i zamknąć. Trzymać go ok 6 minut do zezłocenia. W opiekaczu bułka troszkę urośnie i bez problemu odejdzie :)


3 komentarze:

  1. uwielbiam takie bułeczki z tostera ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na diecie dukana wcinałam je regularnie. W poniedziałek mam zamiar właśnie kupić sobie toster, bo już się za nimi stęskniłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo na pewno sprawdzę ten przepis, jest taki jak lubię szybki w wykonaniu, a zdjęcie zachęca do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń