Skład (tortownica 20 cm):
- 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
- pół szklanki brązowego cukru;
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2 łyżeczki przyprawy do dyni;
- łyżeczka cynamonu;
- łyżeczka siemienia lnianego (u mnie mielone odtłuszczone);
- szczypta soli;
- 2 jajka;
- szklanka puree z dyni;
- szklanka startej marchewki;
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier, sodę, przyprawę, cynamon, siemię i sól wymieszać.
- Jajka roztrzepać. Dodać puree i wymieszać.
- Do jajka z dynią dodawać powoli suche produkty, ciągle mieszając.
- Do ciasta dodać marchewkę i orzechy. Wymieszać i wylać do tortownicy (można ją natłuścić lub powlec papierem do pieczenia).
- Piec w temperaturze ok 180*C ok. 35 min.
- Wystudzić. Jak ktoś lubi, to rozsmarować na cieście dowolny krem (u mnie taki), posypać kakao i zajadać.
Super przepis, w weekend na pewno upieke. Zapraszam na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńczekam w takim razie na Twoją opinię :)
Usuńoooo, rzeczywiście wyjątkowy udany przepis! ;)
OdpowiedzUsuńteż przestałam dodawać olej do ciasta marchewkowego ;D większość przepisów na babeczki marchewkowe czy dyniowe czy jakiekolwiek inne podaje nawet pół szklanki oleju w przepisie. fuj. a później papilotki wręcz się od niego lepią.
OdpowiedzUsuńz orzechami nie robiłam ciasta marchewkowego, ale to musi być niesamowite ;)
zastanawiałam się chwilę czy to takie ważne, żeby ciasto miało olej, ale skoro surowe w konsystencji wyglądało normalnie, a upieczone było smaczne i wilgotne, to po co go dawać? też dość często moje papilotki miały sporo tłuszczu, ale już nigdy więcej! ;)
Usuńa orzechy w tym cieście są taką super niespodzianką, która sprawia, że warto poświęcić trochę czasu na ich łuskanie ;)
marchewkowe czy beztłuszczowe czy nie , uwielbiam każde :) poza tym zdrowsza wersja jak najbardziej mile widziana :)
OdpowiedzUsuńFajne - bardzo mało mąki, a dużo innych smacznych składników :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ja zawsze daję olej, ale i bez niego też się udaje :)
OdpowiedzUsuńOoo chyba też wypróbuję Twój przepis! :) Zapakowałam zamrażalnik dynią właśnie na takie okazje ;)
OdpowiedzUsuń