Wariacja dotycząca szybkiej bułki otrębowo-jaglanej z patelni. Wydaje mi się w sam raz, dla kogoś, kto mimo ślicznej pogody ciągle się zaziębia - np. dla mnie. Z wędliną i z warzywami jest przepyszna :)
Skład (1 bułka):
- jajko;
- łyżka skrobi kukurydzianej;
- 3 łyżki otrębów;
- 1 łyżka prażonej kaszy jaglanej (dałam zwykłą, nieprażoną ani nie gotowaną i w sumie była dobra);
- ćwiartka małej cebuli;
- malutki ząbek czosnku;
- pieprz;
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białko od żółtka.
- Białko ubić na sztywno. Dodać mąkę i zmiksować dosłownie parę sekund do połączenia.
- Cebulę pokroić w kostkę (wiem, że na zdjęciu nie widać, że to kostka, ale załóżmy, że jest inaczej ;) ), a czosnek drobno posiekać.
- Do masy dodać żółtko, otręby, kaszę, czosnek, cebulę i pieprz . Delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i uformować kształt bułki. Prażyć pod przykryciem.
- Gdy bułka upiecze się od dołu, przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
- Ostudzić chwilę, przekroić na pół i podawać z tym, na co tylko mamy ochotę.
po takiej bułce chyba lepiej nie wychodzić z domu, ale to i tak nie powstrzymałoby mnie od zjedzenia ;)
OdpowiedzUsuńPo takiej bułeczce jeszcze można wyjść, gorzej jest po samym chlebie z masłem i czosnkiem ;)
UsuńOj tam, szorujemy po niej zęby ze trzy razy i można wychodzić xD
UsuńPysznie i sycąco :)
OdpowiedzUsuń