poniedziałek, 4 listopada 2013

Cebulowo-czosnkowa bułka z patelni.

Wariacja dotycząca szybkiej bułki otrębowo-jaglanej z patelni. Wydaje mi się w sam raz, dla kogoś, kto mimo ślicznej pogody ciągle się zaziębia - np. dla mnie. Z wędliną i z warzywami jest przepyszna :) 



Skład (1 bułka):
  • jajko;
  • łyżka skrobi kukurydzianej;
  • 3 łyżki otrębów;
  • 1 łyżka prażonej kaszy jaglanej (dałam zwykłą, nieprażoną ani nie gotowaną i w sumie była dobra);
  • ćwiartka małej cebuli;
  • malutki ząbek czosnku;
  • pieprz;

Sposób przygotowania:
  • Oddzielić białko od żółtka.
  • Białko ubić na sztywno. Dodać mąkę i zmiksować dosłownie parę sekund do połączenia.
  • Cebulę pokroić w kostkę (wiem, że na zdjęciu nie widać, że to kostka, ale załóżmy, że jest inaczej ;) ), a czosnek drobno posiekać.
  • Do masy dodać żółtko, otręby, kaszę, czosnek, cebulę i pieprz . Delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnie i uformować kształt bułki. Prażyć pod przykryciem. 
  • Gdy bułka upiecze się od dołu, przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. 
  • Ostudzić chwilę, przekroić na pół i podawać z tym, na co tylko mamy ochotę.

4 komentarze:

  1. po takiej bułce chyba lepiej nie wychodzić z domu, ale to i tak nie powstrzymałoby mnie od zjedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po takiej bułeczce jeszcze można wyjść, gorzej jest po samym chlebie z masłem i czosnkiem ;)

      Usuń
    2. Oj tam, szorujemy po niej zęby ze trzy razy i można wychodzić xD

      Usuń