piątek, 15 listopada 2013

Podwójnie jabłkowy omlet z twarogiem

Od dawna chodził za mną jakiś omlet, ale dopiero teraz spięłam się, żeby go zrobić. Jest podwójnie jabłkowy, bo z jabłkiem smażonym oraz surowym. Niby nic odkrywczego, ale jakie dobre! Danie proste, szybkie i słodkie, mimo braku jakiegokolwiek słodzidła;)



Skład:
  • 1 średnie jabłko;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka mleka w proszku;
  • 2 łyżki twarogu Emilka;
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego;
  • łyżeczka mielonego ostropestu; 
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
  • Jabłko obrać, podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Posypać przyprawami i smażyć ok 3 minut. Drugą część jabłka pokroić w plasterki.
  • Jajka rozbełtać z mlekiem w proszku. Wylać na smażące się jajka, zmniejszyć ogień na malutki, i smażyć pod przykryciem.
  • Kiedy spód będzie już usmażony a wierzch ścięty, na połowie omletu rozsmarować twaróg, wyłożyć część plasterków jabłka oraz posypać ostropestem i siemieniem lnianym. Złożyć na pół i smażyć jeszcze chwilkę.
  • Przełożyć na talerz. Udekorować resztką jabłek i ewentualnie rozsmarować na omlecie odrobinę twarogu (choć można też polać miodem jak ktoś lubi mega słodkie ;) )


3 komentarze: