środa, 30 października 2013

Dietetyczne dyniowe drożdzówki

Wczoraj miałam "dzień grubego człowieka" (czyli jadłam więcej niż powinnam i więcej mi się chciało) i zachciało mi się drożdżówek. No ale skoro miałam robić je sama, to stwierdziłam, że nie warto produkować złych kalorii, więc drożdżówki są zdrowe i dietetyczne, ale mimo to oczywiście pyszne :) 
Przyznaję, że troszkę się czeka na te drożdżówki (no bo ciasto musi wyrosnąć, potem znowu i jeszcze posiedzieć w piekarniku), ale można je zrobić wieczorem i na następne parę dni ma się pyszne przekąski. Gdyby nie to, że mam tak dużo zajęć, że praktycznie w ogóle, to brałabym je na uczelnię i zajadała na przerwach ;) 



Skład (5 dużych drożdżówek):
  • 30 g świeżych drożdzy;
  • szklanka ciepłej wody;
  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie 3/4 pszennej i 1/4 żytniej);
  • 2,5 łyżki brązowego cukru;
  • 350 g dyni;
  • ok. 100 g twarogu.
  • dyniowy syrop

Sposób przygotowania:
  • Drożdże pokruszyć i zalać wodą. Dodać szklankę mąki, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce.
  • W międzyczasie dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować w wodzie do miękkości. 
  • Do rozczynu z drożdży dodać resztę mąki i cukier. Zagniatać dopóki nie będzie sprężyste.
  • Ciasto podzielić na części, formować drożdżówki i wyłożyć na pokrytą papierem do pieczenia blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 min.
  • Miękką dynie odcedzić, zblendować i dodać pokruszony twaróg. Dokładnie wymieszać.
  • W drożdżówkach zrobić dołki (np. wciskając w nie pięść) i nakładać do nich dyniowy twaróg. 
  • Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 185*C. Wystudzić na kratce, polać dyniowym syropem i zajadać.
 

2 komentarze:

  1. Super przepis! Idealne do zjedzenia w przerwie między zajęciami ;) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń