czwartek, 24 października 2013

Zapiekane wytrawne naleśniki pełnoziarniste

To danie miało powstać trochę w innej formie - cały dzień myślałam o placuszkach, jednak ostatecznie stwierdziłam, że wolę zapiekane naleśniki. Z powodu braku czasu były baaaardzo delikatnie podpieczone, ale w smaku niesamowite. Polecam wszystkim miłośnikom naleśników wytrawnych, którzy mają czas i nie śpieszą się właśnie na zajęcia, tak jak to było w moim przypadku ;)




Skład (na 5-6 naleśników):
  • szklanka mąki pełnoziarnistej;
  • szklanka wody;
  • jajko;
  • łyżka oliwy;
  • pół cebuli;
  • ok. 2 garści pokrojonych pieczarek;
  • pół małej papryki;
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki;
  • 2 parówki z szynki (chociaż dużo lepiej smakuje z kurczakiem);
  • 100 g twarogu;
  • 2 łyżki jogurtu;
  • opakowanie serka wiejskiego (ew. starty ser żółty light);
  • przyprawy: np. pieprz, zioła prowansalskie, chilli, czosnek

Sposób przygotowania:
  • Mąkę, wodę, jajko i oliwę zmiksować na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać więcej wody, a jeśli zbyt płynne - mąkę. Porcje ciasta smażyć na patelni bez oleju z obu stron przez parę minut.
  • Na drugiej patelni podsmażyć cebulkę. Gdy będzie złocista dodać pieczarki, a następnie kukurydzę, paprykę i parówki (w wersji z kurczakiem, podsmażyć go osobno i dodać do przyprawionych warzyw). Smażyć przez parę minut i doprawić do smaku chilli, czosnkiem i pieprzem. 
  • W osobnej miseczce rozetrzeć twaróg, dodać jogurt i przyprawić pieprzem oraz ziołami.
  • Naleśniki smarować z brzegu twarogiem, wykonać jedno zawinięcie i na nim wyłożyć warzywa z parówkami. Zawinąć jeszcze raz "zlepiając" naleśnika twarogiem.
  • Gotowe naleśniki wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać je serkiem wiejskim i przykryć folią aluminiową. 
  • Naleśniki zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 20 minut (albo trochę dłużej, trudno powiedzieć, bo ja musiałam wyjąc po niecałych 10 minutach :P)  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz