niedziela, 27 października 2013

Szpinakowa sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka dobra na zimno, na ciepło, w pełnoziarnistej picie czy po prostu jedzona widelcem z pojemniczka. Gdyby nie to, że mieszkam w akademiku i uczelnie mam po drugiej stronie ulicy, brałabym ją codziennie na zajęcia, żeby wszyscy dokoła umierali z zazdrości ;)



Skład (na 3 porcje):
  • torebka brązowego ryżu;
  • pojedyncza pierś z kurczaka;
  • 500 g świeżego szpinaku - można też oczywiście mrożony;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki serka twarogowego Emilki;
  • przyprawy: pieprz, curry, sos sojowy, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
  • Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, odcedzić i odstawić.
  • Pierś oczyścić, przeciąć na pół (lub rozbić tłuczkiem) i pokroić na drobną kostkę. Przyprawić curry i pieprzem, dodać 3 krople sosu sojowego i dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni na odrobinie wody.
  • Szpinak umyć i pokroić. Dodać na patelnię z usmażonym kurczakiem i mieszać. Gdy szpinak zwiędnie, dodać czosnek i ugotowany ryż. Podsmażać jeszcze ok minuty, a po zdjęciu z ognia dodać serek i gałkę muszkatołową oraz porządnie wymieszać.


1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w akcji Sałatka na wynos i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń