Sałatka dobra na zimno, na ciepło, w pełnoziarnistej picie czy po prostu jedzona widelcem z pojemniczka. Gdyby nie to, że mieszkam w akademiku i uczelnie mam po drugiej stronie ulicy, brałabym ją codziennie na zajęcia, żeby wszyscy dokoła umierali z zazdrości ;)
Skład (na 3 porcje):
- torebka brązowego ryżu;
- pojedyncza pierś z kurczaka;
- 500 g świeżego szpinaku - można też oczywiście mrożony;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżki serka twarogowego Emilki;
- przyprawy: pieprz, curry, sos sojowy, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, odcedzić i odstawić.
- Pierś oczyścić, przeciąć na pół (lub rozbić tłuczkiem) i pokroić na drobną kostkę. Przyprawić curry i pieprzem, dodać 3 krople sosu sojowego i dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni na odrobinie wody.
- Szpinak umyć i pokroić. Dodać na patelnię z usmażonym kurczakiem i mieszać. Gdy szpinak zwiędnie, dodać czosnek i ugotowany ryż. Podsmażać jeszcze ok minuty, a po zdjęciu z ognia dodać serek i gałkę muszkatołową oraz porządnie wymieszać.
dziękuję za udział w akcji Sałatka na wynos i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń